Farská púť do Libanonu - 20. február

V dňoch od nedele 20. februára do soboty 26. februára 2022 sa bude konať z našej farnosti farská púť do Libanonu. Počas púte nás bude sprevádzať odborný sprievodca z cestovnej kancelárie Awertravel – Mons. Ján Majerník. Kto by mal záujem ísť na túto farskú púť, nech sa príde zapísať osobne k pánu dekanovi, ktorý poskytne aj bližšie informácie.

Stiahnuť program zájazdu


LIBANON s Mons. Jánom Majerníkom po stopách sv. Charbela, Pána Ježiša a sv. Pavla


„A vstal odtiaľ a odišiel do okolia Týru a Sidona a vojdúc do domu chcel, aby sa nikto nedozvedel o tom, ale sa nemohol utajiť. Lebo počujúc o ňom žena, ktorej dcéra mala nečistého ducha, prišla a padla k jeho nohám – a žena bola Grékyňa, Sýrofeníčanka rodom – a prosila ho, aby vyhnal démona z jej dcéry.“ Marek 7: 24-26


Termín: 20.02. – 26.02.2022        Cena: 500,- €


V cene je zahrnuté:
6 x ubytovanie***, 5 x raňajky, 5 x večera, v 2 - 3 lôžkových izbách so soc. zariadením, doprava klimatizovaným autobusom po trase, miestny sprievodca, odborný sprievodca – kňaz, všetky vstupy,


V cene nie je zahrnuté:

  • letenka Viedeň – Bejrút, Bejrút – Viedeň, servisné poplatky (podľa aktuálnej ceny pri objednaní cca 450,-- €)
  • transfer na letisko do a z Viedne 15,- €
  • obslužné, ktoré predstavuje sumu 90,- € (platí sa priamo sprievodcovi)
  • vstupný test na letisku v Bejrute 44,-- €

Možný príplatok:

  • poistenie pandemic vrátane storna zájazdu poistné krytie do výšky 80 % storno poplatku a ochorenia na Covid 19 v cene 35,-- € 
  • jednolôžková izba príplatok 125,- € 


Program zájazdu

1. deň

zraz v Bratislave popoludní. Transfer do Viedne, odlet do Bejrútu cez Atény. Po prílete transfer na hotel, ubytovanie.


 2.deň

Po raňajkách návšteva údolia Bekaa Valley. Cestou budete mať panoramatický výhľad na Horu Hermon (V diskusiách o historickom mieste Premenenia sa môžeme stretnúť s názorom niektorých autorov, ktorí neumiestňujú udalosť Premenenia na horu Tábor, ale na niektorý z vrchov pohoria Hermon. Dôležité však zostáva, že dej príbehu Premenenia sa odohráva na vysokom vrchu. Ľudia všetkých kultúr a náboženstiev považovali hory za posvätné miesta Božej prítomnosti. Pri pohľade na vrchol hory si človek uvedomoval, že miesto, kde sa nebo dotýka zeme, musí byť miestom, kde Boh zostupuje k človeku). Prvá zastávka bude Baalbek s Jupiterovým, Bakchovým a Venušiným chrámom. Patria k najväčším chrámovým komplexom, aké boli na Blízkom východe vybudované. Ďalej sa vydáte ku Chateau Ksara, domovine vinárov a budete tu degustovať miestne víno. Zastávka na obed. Popoludní prehliadka Anjar, sídla ummájovskych chalifov, ktoré bolo obohnané ochranným valom a má pravouhlý pôdorys (rozdelený 2 kolonádami). Večera, ubytovanie.


3.deň

Po raňajkách odchod do Annaya (Lurdy Blízkeho Východu – hrob sv. Charbela). Večera, ubytovanie.
PÚTE NAJMÄ V 22. DEŇ V MESIACI

Najviac veriacich prichádza k hrobu svätého Charbela vždy 22. dňa v mesiaci. Táto púť súvisí s príbehom jedného zázračného uzdravenia na príhovor svätého Charbela:

V noci 22. januára 1993 Nuhad Chami, matka 12 detí, pocítila nutkanie modliť sa pred spaním k Panne Márii a svätému Charbelovi. Nedávno mala mozgovú príhodu, po ktorej ostala spolovice ochrnutá. Operácia bola možná, ale bola veľmi riskantná – krčné tepny mala takmer upchané. Keď sa v tú noc prebudila, izbu naplnilo oslepujúce svetlo, z ktorého vystúpili dvaja mnísi. V jednom z nich spoznala svätého Charbela, ktorý jej povedal: „Prišiel som vykonať operáciu, ktorej sa bojíš.“ Ona si len pomyslela: „Ako môže vykonať operáciu, keď nemá ani chirurgické nástroje, ani anestetické prostriedky?“ a celá sa chvela od strachu. O chvíľu zacítila na krku rehoľníkove ruky a prenikla ju veľká bolesť, ale nemohla sa brániť ani kričať. Keď sa operácia skončila, priblížil sa druhý rehoľník, pomohol jej sadnúť si, upravil vankúš a podal pohár vody. Povedala mu,, že má ochrnutý aj jazyk a že nemôže piť bez slamky. Rehoľník ju ubezpečil, že už je zdravá a už môže sama jesť, piť, chodiť aj pracovať. Potom obaja rehoľníci zmizli v tajomnom svetle. Nuhad Chami hneď zobudila manžela i deti. Všetci žasli, lebo jej uzdravenie bolo okamžité a úplné. Na oboch stranách krku mala rany zašité chirurgickými niťami. Dodnes ostávajú tieto ranky viditeľné ako jazvy. Odvtedy chodí Nuhad Chami na púť do Annaye vždy 22. dňa v každom mesiaci. A vždy ju sprevádzajú tisíce ďalších pútnikov. Zaujímavosťou je, že jej jazvy na krku v deň púte vždy mierne krvácajú. V múzeu sv. Charbela sa nachádza fotografia, ktorú tu v 50-tych rokoch nafotili zahraniční turisti. Keď ju vyvolali, bol na nej medzi nimi aj nejaký neznámy muž, ktorého nepoznali. Keď sa pýtali najstarších domácich, ktorí Charbela ešte osobne poznali, potvrdili mu, že to je on sám. On v tom čase bol však už dávno mŕtvy.


4.deň

Po raňajkách odchod do Jeita Grotto (Džajta), je nádherný jaskynný komplex dlhý cez deväť kilometrov. Jaskyňu objavil v roku 1836 americký misionár William Thompson. Priestor má unikátnu akustiku, v roku 1969 tu koncertoval Karlheinz Stockhausen. Údajne sa tu nachádza najväčší stalaktit na svete, ktorý meria osem metrov. Návšteva dôležitého pútnického miesta  Harissa, kde je umiestnená 15 tonová bronzová socha Panny Márie, nazývaná Libanonská Madona. V tesnej blízkosti je moderná katedrála zo skla a betónu. Toto miesto navštívil roku 1997 Sv. Otec Ján Pavol II. Zastávka v Byblos - Fénicko-hebrejský prístav Gebal udržoval v 3. tisícročí pred Kristom obchodné styky s Egyptom. Bývalú slávu Byblu dnes pripomínajú mestské hradby s dvomi vstupnými bránami, niekoľko chrámov a kráľovské hrobky. V Byblose vznikla fénická abeceda. Večera, ubytovanie.


5. deň: 

Po raňajkách navštívime rodisko sv. Charbela. Narodil sa ako piate dieťa nemajetných rodičov Antuna a Brigid Makhlúfových katolíkov maronitského rítu. Rodina žila v malej horskej dedine Bekaa Kafra 140 km severne od Bejrútu. Vydáme sa údolím Kadíša, zapísanom na listine UNESCO, s radom historických kláštorov k slávnym cédrovým lesom v blízkosti mestečka Bšaré. „Božie cédre“ V nadmorskej výške okolo 2000 metrov sa týči cez 400 velikánov, vo veku od 100 do 1000 rokov. Vek siedmych z nich, tzv. biblických cédrov sa odhaduje na 1200 - 2000 rokov. Slávny kláštor der Mar Antonios Kozhaya so slávnou jaskyňou sv. Antonína a najstarším tlačiarenským lisom na Prednom východe. Večera, ubytovanie.


6. deň

Raňajky v hoteli. Navštívime staré fénické prístavy. Naša prehliadka začína návštevou mesta Sidon alebo Saïdy, tretieho najväčšieho mesta v Libanone. Podľa knihy Genesis, Sidon bol syn Kanaán, vnuk Noa. Navštívime Sidonský morský hrad. Potom pokračujeme návštevou Tyru, ktorý je spojený s dôležitými fázami ľudstva. Úžasní navigátori a obchodníci, Feničania boli povestní tým, že zrodili veľké osobnosti mytológie vrátane Cadmosa, ktorému sa pripisuje zavedenie abecedy do Grécka a jeho sestry Európy, ktorá dala meno európskemu kontinentu. Navštívime tiež Maghdouche, kde Panna Mária čakala na Ježiša, keď kázal v Sidone. Večera. 


7.deň 

Po polnoci odchod na letisko, odlet cez Atény do Viedne (s príletom o 9.35 hod.)

Pútnicky program je spojený s každodennou svätou omšou. 


Stiahnuť program zájazdu


AWERTRAVEL CK

905 01 Senica, Hviezdoslavova 1469/61, 

tel.: 034/651 3896 , 

tel./fax: 034/651 2995 , 

e-mail: awertravel@awertravel.sk  ,  

i-net: www.awertravel.sk


Zdroj foto: Jo Kassis na Pexels

Kontakty

  • farár Mgr. Štefan Bukovan, dištriktuálny dekan
  • kaplán Mgr. Marek Sedlár
  • Bankový účet farnosti SK43 0900 0000 0000 3851 6280
  • fakt. údaje IČO: 34072233 DIČ: 2021210180