V Bratislave otvorili výstavu pápežských darov

Cirkev na Slovensku si pripomína rok od návštevy Svätého Otca Františka. Konferencia biskupov Slovenska a Slovenské národné múzeum - Historické múzeum v Bratislave dnes pri tejto príležitosti otvorili jedinečnú výstavu 29 kusov darov pápežov pre Slovensko. Vernisáž sa konala v predsálí Kaplnky Sedembolestnej Panny Márie na Bratislavskom hrade v Bratislave. Prehliadku sprístunili pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a apoštolského nuncia na Slovensku Mons. Nicolu Girasoliho. Verejnosť ju bude môcť navštíviť od štvrtka 15. septembra 2022 do 16. apríla 2023.

Ide o výber z darov, ktoré Slovensku v najnovšej histórii pápeži darovali. Najstarším doloženým darom je kalich, dar pápeža Pia X. z roku 1911 pre Kostol sv. Alžbety v Bratislave (známy ako Modrý kostolík). Expozícia ďalej zahŕňa dary pápežov sv. Jána XXIII. a sv. Pavla VI. z obdobia komunistického režimu, ktorými sú biskupský prsteň darovaný pri príležitosti otvorenia Druhého vatikánskeho koncilu (1962 – 1965) či biskupské insígnie sv. Pavla VI., ktoré tento pápež daroval osobne biskupovi umlčanej cirkvi v ČSSR Jánovi Chryzostomovi Korcovi, neskoršiemu kardinálovi. Významnú historickú udalosť reprezentuje aj kalich – dar pápeža Jána Pavla II. do Kaplnky Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme pri príležitosti jeho návštevy v roku 1981. Najpočetnejšiu kolekciu tvoria dary z návštev pápežov sv. Jána Pavla II. a Františka. Sú to napríklad dary pre prezidentov a ďalších predstaviteľov štátu, dary venované chrámom – zväčša liturgické predmety alebo drobné dary rozdávané širokej verejnosti. Výstava je tiež príležitosťou spoznať staršiu i súčasnú produkciu umelecko-remeselných dielní Vatikánu a Talianska. 

Výstava Dary pápežov Slovensku sa koná pri príležitosti prvého výročia apoštolskej cesty Svätého Otca Františka na Slovensko (12. – 15. septembra 2021). Autormi sú Alena Piatrová, kurátorka SNM-Historického múzea a Ivan Ružička, výkonný sekretár KBS. Prehliadku sprístunili pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a apoštolského nuncia na Slovensku Mons. Nicolu Girasoliho. Verejnosť ju bude môcť navštíviť od štvrtka 15. septembra 2022 do 16. apríla 2023.

text prevzatý z TKKBS.

Fotografia: Tomáš Fečo, Človek a Viera


 

Kontakty

  • farár Mgr. Štefan Bukovan, dištriktuálny dekan
  • kaplán Mgr. Marek Sedlár
  • Bankový účet farnosti SK43 0900 0000 0000 3851 6280
  • fakt. údaje IČO: 34072233 DIČ: 2021210180